RETROCONTROL 1920 × 1080 px

Tangaj Collective prezintă documentare performative în Mexic, Africa de Sud, Portugalia, Bulgaria și România

RETROCONTRÓL (< fr., lat.) s. n. Metodă de reglare a activității unui sistem, în care produșii rezultați prin funcționarea sistemului respectiv controlează tocmai procesele prin care au fost creați, intensificându-le (r. pozitiv) sau inhibându-le (r. negativ) desfășurarea.

În 2023, Tangaj Collective în parteneriat cu The International Contemporary Dance Festival of Mexico City (MX), JOMBA! Contemporary Dance Festival (SA), Quinzena de Dança de Almada (PT), Derida Dance Centre și Antistatic Festival (BG), Centrul Național al Dansului București, Casa Tranzit și Unfold Motion (RO), organizează turneul internațional Retrocontrol — Documentare performative în deplasare, în cadrul căruia își propune prezentarea celor mai recente proiecte performative documentare ale colectivului în Mexic, Africa de Sud, Portugalia, Bulgaria și România.

Co-finanțat atât de Administrația Fondului Cultural Național, precum și de Institutul Cultural Român, prin programul Cantemir, pentru componenta internațională, Retrocontrol promovează colaborarea echitabilă, împărtășirea de resurse, procesele colaborative, și, nu în ultimul rând dialogul cu publicul național și internațional.

Adresând nevoia acută de difuzare a lucrărilor coregrafice românești, și implicit de promovare a artiștilor locali, turneul Retrocontrol combate lipsa vizibilității și viața scurtă a spectacolelor coregrafice autohtone, organizând o serie de reprezentații pe 3 continente pentru cele mai recente 2 spectacole din repertoriul Tangaj Collective: BLOT – Body Line of Thought și Ramanenjana.

Pe lângă reprezentațiile celor două spectacole BLOT – Body Line of Thought și Ramanenjana, în cadrul turneului Retrocontrol va avea loc și evenimentul Zone (Ne)sigure, o proiecție de filme de dans naționale și internaționale selectate în ediția 2022 a Bucharest International Dance Film Festival, care vor fi proiectate la Auditório Fernando Lopes-Graça (Almada, PT), Centrul Național al Dansului București (București, RO) și la Cinema Victoria (Timișoara, RO).

Pentru a deschide procesul de lucru către public, coregrafa Simona Deaconescu va susține două conferințe despre cercetarea din spatele spectacolelor Tangaj, precum și strategiile și metodele de lucru ale colectivului, în timp ce artistul Haja Saranouffi va susține un workshop de afrodance pentru comunitatea de dansatori din Timișoara. 

Calendar

19:00 — BLOT - Body Line of Thought, spectacol, Casa Tranzit, Cluj-Napoca, RO
20:00 — Microcosmos performativ, conferință, Casa Tranzit, Cluj-Napoca, RO
19:00 — BLOT - Body Line of Thought, spectacol, Casa Tranzit, Cluj-Napoca, RO
20:00 — zone (ne)sigure, filme de dans, Casa Tranzit, Cluj-Napoca, RO
19:30 — BLOT - Body Line of Thought, spectacol, CNDB, București, RO
19:30 — BLOT - Body Line of Thought, spectacol, CNDB, București, RO
19:30 — BLOT - Body Line of Thought, spectacol, Antistatic Festival, Toplocentrala, Sofia, BG
18:00 — BLOT - Body Line of Thought, spectacol, The International Contemporary Dance Festival of Mexico City, Teatro de la Ciudad Esperanza Iris, Mexico City, MX
19:00 — Ramanenjana, spectacol, St. Annes Theatre, JOMBA! Rerouting, Hilton, Africa de Sud
19:00 — Ramanenjana, spectacol, JOMBA! Contemporary Dance Festival, Stable Theatre, Durban, Africa de Sud
21:00 — Ramanenjana, spectacol, Quinzena de Dança de Almada, Auditório Fernando Lopes-Graça, Almada, Portugalia
22:00 — Zone (Ne)sigure, filme de dans, Quinzena de Dança de Almada, Auditório Fernando Lopes-Graça, Almada, Portugalia
19:00 — Ramanenjana, spectacol, Derida Dance Centre, Sofia, Bulgaria
19:30 — Ramanenjana, spectacol, Centrul Național al Dansului București, București, România
20:45 — Zone (Ne)sigure, filme de dans, Centrul Național al Dansului București, București, România
19:30 — Ramanenjana, spectacol, Centrul Național al Dansului București, București, România
20:45 — Zone (Ne)sigure, filme de dans, Centrul Național al Dansului București, București, România
19:00 — Zone (Ne)sigure, proiecție de filme de dans, Stagiunea Dinam, Cinema Victoria, Timișoara, România
19:00 — Ramanenjana, spectacol, Stagiunea Dinam, FABER, Timișoara, România
20:00 — Ramanenjana - de la cercetare la spectacol, conferință, Stagiunea Dinam, FABER, Timișoara, România

Program detaliat

BLOT - Body Line of Thought

spectacol, 42', RO/CA/PT

de SIMONA DEACONESCU, VANESSA GOODMAN | cu SIMONA DABIJA, MARIA LUIZA DIMULESCU | muzică MONOCUBE | consultant artistic OLIVIA NIȚIS | design de obiect CIPRIAN CIUCLEA design lumini MARIUS COSTACHE | co-producători TANGAJ COLLECTIVE, ACTION AT A DISTANCE, CENTRUL NAȚIONAL AL DANSULUI BUCUREȘTI | co-finanțatori AFCN – ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL, CANADA COUNCIL FOR THE ARTS | parteneri CULTIVAMOS CULTURA, BIOFRICTION, LEFT OF MAIN, PLASTIC ORCHID FACTORY

BLOT propune o serie de situații performative care explorează mișcarea din perspectiva relației pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru. Spectacolul privește corpul uman ca un sistem interconectat, puternic și fragil în același timp. Dezbrăcat de sensurile sociale definite de limbaj, corpul se redefinește printr-un continuu dialog, la baza căruia stă principiul de coexistență. Pe scenă și în afara scenei, coregrafele Simona Deaconescu și Vanessa Goodman au creat un sistem performativ bazat pe legături aparent invizibile, dar fără de care corpul uman nu ar putea funcționa. 

Sarea este un agent de restructurare și curățare, dar și un liant. Corpul uman nu poate supraviețui fără sodiu. În BLOT, sărurile noastre funcționează ca un conductor pentru creativitate, electricitate și infecție. Sarea este peste tot, de la ocean la sol și corp, este un susținător esențial al vieții pe pământ. O dună de sare creează un corp colectiv pe scenă. Sistemul nostru de transpirație definește identitatea noastră biologică prin mirosul unic al corpului, un miros generat de activitatea bacteriilor. 

Conceput ca un proiect coregrafic în continuă transformare și reactiv la transformările din prezent, BLOT analizează felul în care existența umană este definită de limbaj, prin procese de dependență și control. Spectacolul folosește idei preluate din anatomie, transportând corpul în stări de repetiție, fluiditate, compasiune și reacții empatice. În BLOT mișcarea este o prezență tranzitorie și o experiență intersubiectivă. Prin această metodă, artistele testează diferite moduri de a trăi în relație cu natura, de a afecta și de a fi afectate.

RAMAMENJANA

spectacol, 50', RO/DE/MG

de SIMONA DEACONESCU, GABY SARANOUFFI | cu HAJA SARANOUFFI, SIMONA DABIJA, MARIA LUIZA DIMULESCU | muzică OLOMBELO RIKY | mentor MATHILDE MONNIER | costume CRISTINA MILEA | design lumini ALEXANDROS RAPTIS | co-producători TANGAJ COLLECTIVE, FORECAST, CENTRUL NAȚIONAL AL DANSULUI BUCUREȘTI | co-finanțator AFCN – ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL | parteneri I’TROTA INTERNATIONAL DANCE FESTIVAL, GOETHE-INSTITUT BUKAREST, THE FRENCH INSTITUTE IN ROMANIA, THE ROMANIAN CULTURAL INSTITUTE, THE FRENCH INSTITUTE IN SOUTH AFRICA, GRIZZLY FILM, THE FRENCH INSTITUTE IN MADAGASCAR, GOETHE-ZENTRUM ANTANANARIVO

1863. Antananarivo. Mii de oameni intră în oraș dansând într-un mod halucinant pe muzica magnetică a tobelor. Pot dansa cu zilele fără să obosească, într-o stare mentală greu de definit, făcând acrobații imposibile și tensionându-și corpul în mișcări improvizate. Se zvonește că au ochii roșii și că prin mișcările lor rigide vor să transmită mesajul unei mame către fiul său. În agitația generală se spune despre ei că sunt bolnavi, posedați, influențați, nebuni, patologic de empatici, nenaturali. Sunt numiți Ramanenjana și rămân în istorie ca un grup de oameni care au făcut parte dintr-o coreomanie, un misterios dans în masă, adesea denumit și «epidemie de dans».

Nu se știe exact cum se transmite boala care-i face să danseze. Se vehiculează că devine contagioasă din cauza superstițiilor, sunetului muzicii, simpatiei exagerate, sau chiar țânțarilor. Două luni mai târziu, «epidemia» se oprește brusc, o dată cu schimbarea regimului politic și diminuarea influenței europene pe insulă. 1896. Franța anexează Madagascarul. Ramanenjana inundă din nou orașul.

Combinând elemente performative și multimedia, spectacolul are loc într-un cadru relaxat, deschis dezbaterilor și discuțiilor. Ramanenjana include interviuri video și audio cu localnici malgași precum cercetători, jurnaliști, șamani și ghizi locali, dublate de filmări în stilul ciné-vérité ale realizatorilor, oglindind experiența trăită de aceștia în timpul producerii spectacolului.

Microcosmos performativ

conferință, 60', Simona Deaconescu

Intrând într-un dialog relaxat cu publicul, artista ne va povesti despre felul în care ea și partenera sa Vanessa Goodman și-au crescut propriile culturi de bacterii și le-au studiat la miscroscop. Aflate în rezidență la Cultivamos Cultura, în Portugalia, cele două artiste au explorat mișcarea unui corp conștient de identitatea sa biologică fluidă.

Realizat în timpul pandemiei COVID-19, BLOT a pus la încercare cele două autoare, nu numai la nivel artistic, dar și la nivel de producție și colaborare internațională. În cadrul conferinței, Simona Deaconescu va adresa un corp hibrid, în care gândurile, emoțiile și preferințele noastre sociale sunt puternic influențate de procesul de contaminare.

Intrând în contact cu acest microcosmos non-uman, cele două coregrafe privesc contaminarea ca un proces natural prin care schimbăm și transformăm resurse. Mentorate de artista și curatoarea portugheză Marta de Menezes, Simona și Vanessa chestionează ideea de nuditate și stigma socială asociată ei. Mai mult decât un spectacol, BLOT este un proiect cadru prin care cele două coregrafe lucrează continuu la o metodă de înțelegere și explorare a corpului ca sistem, declinat în diverse forme instalaționiste și educaționale.

Corpurile noastre poartă o amprentă microbiană unică. Această amprentă ajunge să ne definească atât ca identități biologice, cât și mentale și sociale. Coregrafia noastră socială este adesea influențată de lipsa unui echilibru între lumea interioara și cea exterioară, un echilibru pe care noi înșine îl perturbăm.

De la cercetare la spectacol

conferință, 60', Simona Deaconescu

Timp de o lună de zile coregrafa Simona Deaconescu a cercetat fenomenul Ramanenjana în Antananarivo, Madagascar, în cadrul unui work-stay susținut de Forecast Berlin, în parteneriat cu Institutul Francez din Madagascar și Goethe Zentrum Antananarivo. Proiectul coregrafei adresează un eveniment foarte puțin cunoscut, care a început în 1863, în sudul Madagascarului, răspândindu-se ca un pelerinaj sau o procesiune până în Antananarivo.

Ramanenjana a fost descrisă în documentele istorice ca o coreomanie sau o epidemie de dans în care mai mult de 20.000 de oameni au dansat cu o rezistență supranaturală din februarie până în mai. Dansul lor a fost descris ca unul nenatural și periculos, punând corpul într-o stare fizică și mentală de tensiune extremă. Caracterul contagios al dansului a rămas un mister pentru cei care l-au cercetat. 

Dorind să descopere istoria locală a evenimentului, în perioada șederii sale în Madagascar, Simona Deaconescu a realizat o serie de interviuri cu etnomuzicologul Olombelo Ricky, antropologul Michel Razafiarivony, profesorii Ray Amandreny Benoit Randrianasolo și Serge Henri Rodin, jurnalista culturală Domoina Ratsara, precum și alte persoane pe care le-a întâlnit în timpul rezidenței sale. Ceea ce a descoperit este că, în prezent, a vorbi despre Ramanenjana în Madagascar este o provocare.

În cadrul conferinței, Simona Deaconescu va pune în discuție Ramanenjana ca un eveniment în care dansul și muzica au fost folosite ca medii de rezistență împotriva colonizării insulei. În acest sens, artista va aborda fenomenul Ramanenajana ca o posibilă modalitate de a studia dansul contemporan angajat politic și social, precum și provocările explorării unui astfel de subiect pe scenă, în contextul internațional actual. 

Pentru o mare parte din poporul malgaș, Ramanenjana este un tsindrimandry – o premoniție, o stare mentală și un ritual foarte rar. Plasându-se undeva la mijloc între Bilo (ritual de vindecare) și Tromba (transă), Ramanejana este o obligație prin care strămoșii cer tinerilor să apere independența țării. Ramanenjana a apărut în istoria Madagascarului atunci când autonomia țării a fost amenințată, ca o formă de rezistență non-violentă cu un puternic caracter performativ.

zone (ne)sigure

scurtmetraje de dans internaționale și românești

O selecție inedită de scurtmetraje de dans, co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival, documentează realitatea contemporană nesigură, dizolvând corpul într-o lavă a propriilor frici, dorințe și fantezii.

SHE

7’35”, 2021, SE/DK

Regie: Emil Dam Seidel

Coregrafie: Dorotea Saykaly

Izolată într-o cameră, protagonista Clarice are o viziune asupra propriei identități printr-un interogatoriu în oglindă. SHE este adaptarea cinematografică a unui spectacol solo de dans cu același nume. Performance-ul original a fost creat și interpretat de Dorotea Saykaly. Inspirat de romanul lui Clarice Lispector, Patimile după G.H., acesta se învârtea în jurul identității și îndoielii. Exprimată prin mișcare, distorsiune și un interviu cu un interogator-fantomă, lucrarea originală propunea privirea unui corp curios dintr-o perspectivă feminină.

ALTERA

ALTERA

11’, 2018, FR

Regie și coregrafie: Baptiste Rouveure

Altera este celălalt. Celălalt care ar fi o greutate pentru noi și pe care îl respingem. Atunci pe ce rămâne să ne construim punctele de referință, identitatea noastră și să nu ne scufundăm într-o lume diferită în care găsim ecoul numai în propria noastră reflecție?

FIBONACCI

FIBONACCI

8’13”, 2020, CZ

Regie: Tomáš Hubáček

Coregrafie: Marie Gourdain

O turmă umană curge prin câmpurile ondulate. Un vânător orb îi taie calea. Un film de dans despre mediu sau o meditație audiovizuală asupra șirului lui Fibonacci în peisagistică, comportamentul de turmă, structura de film și muzică.

CALL OF PINK

CALL OF PINK

6’28”, 2020, RO

Regie: Cătălin Rugină

Coregrafie: Denisa Anastasiu & Maria Luiza Dimulescu

Putem spune cu ușurință că viața noastră e un joc, nu unul obișnuit în care poți alege povestea, împrejurările și personajele, ci unul care vine la pachet cu oportunități și capcane, cu câștiguri și pierderi, un joc pe care suntem nevoiți să-l jucăm în fiecare secundă, un joc în care am prins rădăcini.

YOU WHO NEVER ARRIVED

YOU WHO NEVER ARRIVED

14’58”, 2021, RO

Regie: Marius Olteanu

Coregrafie: Judith State

„Cele mai multe evenimente sunt inexprimabile; ele se petrec într-o sferă ce n-a fost călcată niciodată de vreun cuvânt”, scrie Rilke. Și totuși, există cuvinte ce leagă oamenii dincolo de timp, ghidându-le viețile și legându-le în mod inexplicabil. Călătoria a trei oameni – parte dans în necunoscut, parte căutare a unui sens.

PUBLIC FIGURE

PUBLIC FIGURE

 9’45”, 2021, UK

Regie: Mădălina Zaharia

Coregrafie: Daniel Hay-Gordon

„Dansez așa cum sperai?” Corpul unui poet e urmărit prin patru locații familiale interconectate, corespunzătoare a patru poeme: Song of Jack, The Making of Him, My Orange Dance, și Opinion. Filmul e rezultatul colaborării dintre doi prieteni, poetul și performerul Ryan Ormonde și artista și cineasta Mădălina Zaharia, și e bazat pe observațiile Mădălinei asupra procesului artistic al lui Ryan.

DRAGON BOYS

DRAGON BOYS

 12’30”, 2022, UK/GH

Regie: Tom Ringsby

În Accra, Ghana, un grup de tineri au pus bazele unei frății cu rădăcini într-o combinație unică de acrobații, dans și jonglerii cu foc. Fără acces la o instruire formală, aceștia și-au dezvoltat abilitățile cu ajutorul tutorialelor de pe internet și al unor sesiuni intransigente de antrenament, care încep în fiecare dimineață la ora 5. Această trupă de artiști foarte pricepuți care își spune The Dragon Boys a ajuns să reprezinte un model pentru comunitatea lor, în special pentru tinerii pe care îi antrenează și sprijină financiar.

GHOSTLY LABOR: A DANCE FILM

 13’13”, 2022, US

Regie: John Jota Leaños, Vanessa Sanchez

Coregrafie: Vanessa Sanchez

Ghostly Labor: A Dance Film explorează istoria muncii de-a lungul graniței dintre Statele Unite și Mexic prin intermediul dansurilor step și zapateado mexicane, Son Jarocho, mișcării afro-caraibiene și muzicii live. Această lucrare reunește o mișcare poliritmică și o coloană sonoră originală pentru a arunca o privire anilor de exploatare sistemică a forței de muncă încă în curs, subliniind în același timp puterea și bucuria rezistenței colective.

AMANI

 17’25”, 2021, CA/TD

Regie: Alliah Fafin

Coregrafie: Taïgue Ahmed

În această poveste, la granița dintre realitate și fantezie, un narator misterios ne spune povestea lui Amani, un băiețel pasionat de dans. Inocența și veselia acestuia deschid ochii povestitorului asupra unei omeniri de care nu i-a păsat niciodată cu adevărat înainte. Dar pe măsură ce noaptea se apropie, buna dispoziție a lui Amani dispare și lasă loc durerii, care răsună în liniștea câmpiei.

TRUMPETS IN THE SKY

 14’55”, 2021, PS/LB/FR/BE

Regie: Rakan Mayasi

Libanul de azi – războiul din Siria bate la ușă. O pajiște cândva de vis și netulburată se schimbă drastic în ochii Boushrei, care se întoarce de la cules de cartofi pentru a-și găsi copilăria apropiindu-se de sfârșit. În lipsa unui tată, mama ei alege să o căsătorească pentru bani. În timp ce încearcă să lege o conexiune cu orașul natal în decădere, Boushra se teme de plecarea iminentă și transformarea în femeie. În parte ficțiune, în parte documentar, și estompând intenționat distincția dintre cele două, povestea sumbră explorează o critică socio-politică mohorâtă a patriarhatului, repercusiunilor războiului și mitului sacrificiului.

SAUNA

SAUNA

4’19”, 2021, CH

Regie: Anna Lena Spring, Lara Perren

Ava intră pentru prima dată în Saună. Este copleșită de nuditate, propriile gânduri și vâlva corporală. Ceilalți vizitatori își văd fiecare de treaba lui. Odată ce temperatura crește, Ava începe să se relaxeze. În cele din urmă, se topește și se dizolvă într-un delir complet.

HUMAN HABITAT

HUMAN HABITAT

8’27”, 2020, NO

Regie și coregrafie: Flavia Devonas Hoffmann

Human Habitat își are originea în ciocnirea dintre natura intactă și industria în plină dezvoltare din Arctica și explorează oscilația dintre rezistența și fragilitatea umană. O dansatoare ne poartă într-o călătorie asociativă și non-narativă, prin stări emoționale care ne pun față în față cu schimbările de la o relație dintre om și mediu durabilă la una distructivă.

PASSAGE

PASSAGE

13’, 2020, DE

Regie: Ann Oren

Un artist Foley creează sunete pentru un film cu un cal de dresaj și se dizolvă în propria imitație. Pe măsură ce personajul din film, interpretat de performerul Simon(e) Jaikiriuma Paetau, pare să se transforme într-un centaur care sfidează identitatea de gen, filmul reflectă asupra granițelor dintre om și animal, precum și asupra rolurilor de gen fictive și transcendența lor. Filmat pe peliculă de 16mm, PASSAGE face aluzie la experimentele cu cai ale lui Eadweard Muybridge, premergătoare cinematografului.

SHELLS

SHELLS

8’49”, 2022, CZ

Regie: Marie Magdalena Kochová

Coregrafie: Jarek Lambor

Liftul azilului de bătrâni se transformă într-o scenă pentru un bătrân dansator care-și explorează limitele propriului corp, amintirile și trecerea timpului. Prins între patru pereți, el trebuie să se confrunte cu neputința propriei carapace slăbite. Cu Jan Minařík, solist al Teatrului Pina Bausch și cel mai mare dansator ceh al secolului XX.

BOOT CAMP

BOOT CAMP

5’18”, 2019, RO

Regie: Camelia Neagoe

Coregrafie: Camelia Neagoe

“Boot Camp” is a visual metaphor for increasingly stepping out of childhood. It expresses reality creeping down on the imaginary, creating a claustrophobic, rigid atmosphere. It’s about standing on the threshold between a place of illusory candor and one of darkening lonesomeness.

DANCEN

DANCEN

15’52”, 2021, RO/DE

Regie: Corina Andrian

Coregrafie: Corina Andrian

Ce spunem când nu vorbim? Dancen este rezultatul întâlnirilor scurte și intime dintre 5 dansatori care pregătesc la Centrul Pina Bausch o serie de spectacole de stradă în Wuppertal, Germania.

IN THE SAME BOAT

IN THE SAME BOAT

7’31”, 2022, FI

Regie: Mervi Junkkonen

Un film despre limitele corpului îmbătrânit și ale minții neîngrădite. Povestea lui Rauno ne poartă printr-un voiaj cu barca alături de tatăl acestuia. O călătorie plină de peripeții și un nou record finlandez de înjurături pentru tatălui său.

I HAVE NO LEGS, AND I MUST RUN

I HAVE NO LEGS, AND I MUST RUN

14’53”, 2022, CN

Regie: Yue Li

Un atlet căruia i-a trecut vremea se luptă cu mai multe răni. Sosirea unui nou recrut talentat în echipa sa plantează semințele geloziei în mintea Protagonistului.

WARSHA

WARSHA

 15’55”, 2022, FR/LB

Regie: Dania Bdeir

Mohammad este macaragiu și lucrează în Beirut. Într-o dimineață, se oferă voluntar să se ocupe de una dintre cele mai înalte și periculoase macarale din Liban. Departe de ochii tuturor, reușește să își trăiască pasiunea secretă și să găsească libertatea.

THE DERIVE

THE DERIVE

 07’39”, 2017, IR

Regie: Tanin Torabi

O explorare a problemelor sociale si culturale. Un dansator se misca printre oamenii dintr-un vechi bazar din Teheran captand raspunsuri si reactii. Dansul este interzis in Iran.

Parteneri

“Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare” este un proiect cultural de mobilitate organizat de Asociația Tangaj Collective și co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Activitățile din cadrul proiectului prezentate în afara țării, în Mexic, Africa de Sud, Portugalia și Bulgaria sunt finanțate de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partenerii proiectului sunt: Centrul Național al Dansului București, Action at a Distance, Companhia de Dança de Almada, Art Link Foundation, Nomad Dance Academy Bulgaria, Centre for Creative Arts – University of KwaZulu-Natal, FICDMX, Fundația Tranzit, Unfold Motion